Melanen - Zuurstof tekort of xtc grondstoffen teveel ??

Gisteren werd ik door een plaatselijke visser gebeld met de melding dat er ontzettend veel dode vissen zouden liggen op de grote Melanen in Halsteren.
Daar dit zo'n beetje mijn plaatselijke thuiswatertje is besloot ik samen met die visser een kijkje ter plaatse te gaan nemen.

Met in het achterhoofd natuurlijk de vondst van XTC grondstoffen eerder die week stapte ik in zijn auto en vertrokken naar het water , de week ervoor werden namelijk op zo,n 300 meter afstand van de Melanen grondstoffen in de bodem aangetroffen die daar geloosd waren.

Ondertussen belde ik in de auto met een medewerker van het BHK (bergse hengelsport combinatie) die me al snel wist te vertellen dat ik de zoveelste was die belde en dat er zaterdag kontakt was geweest tussen het BHK en het waterschap en dat er op zondag 2 pompen geplaatst zouden worden omdat er sprake zou zijn van een zuurstof tekort in het water.
Wat dat betreft petje af dat dat zo snel geregeld is !!

Zuurstofpomp Melanen

Eenmaal aan het water aangekomen troffen we al snel vele dode baarzen aan en enkele dode snoeken en giebels , het zou toch niet waar zijn dat de karpers er ook aan onderdoor zouden gaan , ik moest er niet aan denken na al die mooie vissessie,s die ik daar de afgelopen 17 jaar had meegemaakt alsmede ook mijn kinderen die daar ook op karper vissen.


.

We besloten een rondje te lopen om te kijken wat de schade was en liepen dan ook meteen even door naar de kanovijver om te kijken of het daar ook mis was , wat niet het geval bleek te zijn.
Dus het probleem spitste zich alleen toe tot de grote melanen.
We liepen van de kano weer terug naar de andere zijde van de Melanen en keken nog wat rond en maakte foto's totdat ik op een gegeven moment aangesproken werd door iemand die vroeg wat ik aan het doen was en voor wie ik foto,s aan het nemen was , waarop ik vroeg wie hij was.

Naar zuurstof snakkende vissen

Dhr. van R. was het antwoord , en op mijn vraag waarom hij vroeg wat ik aan het doen was en voor wie de foto,s waren zij de beste man '' we willen niet hebben dat iedereen zich met het probleem gaat bemoeien ''. (hoezo moet dit in de doofpot dan??)
Op dat moment ging er bij mij een knop om en begon door te vragen.

Ik vroeg hem wat het probleem was en hij vertelde me dat het waarschijnlijk ging om een tekort aan zuurstof , en op de vraag van mij of het een gevolg zou kunnen zijn van de giflozing zij hij dat dat volgens de Gemeente Bergen Op Zoom niet het geval was.
Vreemd is wel dat er al een hele week ervoor een rubberboot op het water zat van het waterschap om bodem monsters te nemen.

Afgegraven verontreinigde grond
.
Bodemsanering

Het gesprek nam al snel een andere wending aan toen we begonnen over karpers , man ik had de man tegen het zere been aangeschopt want de karpers waren de oorzaak van dit hele probleem ik citeer Dhr Van R." de karpers zijn een doodsteek voor dit water en karpers en witvis gaan niet samen""!!!!!

Bij mij begonnen toen alle mogelijke alarmbellen te rinkelen , en ging verder in op het fenomeen karpervissen.
Ik stelde hem de vraag of hij bevoegd was om mensen te controleren en om iemand weg te sturen waarop het antwoord was "ik heb geen vergunning bij en dan krijg ik een knal voor mijn kop als ik niet uitkijk"
Ik vertelde hem over enkele buitelandse culturen die het water zo langzamerhand aan het leegvissen waren waarop ik als antwoord kreeg " nou dan zijn we mooi van het probleem met de karpers af"
En daarmee gaf hij dus ronduit toe wat wij eigenlijk al jaren wisten dat het hier een vereniging betreft die alleen maar belang heeft bij witvisserij en niet bij andere partijen.
We zijn notabe de grootste groep vissers aan de melanen die daar een vergunning voor aanschaft en worden dan zo weggezet , ik en ik niet alleen vinden het gewoon ronduit schandalig !!!

Witte drap op waterplanten ??

We houden de situatie nauwlettend in de gaten en zullen hier als het nodig blijkt te zijn hier verder over berichtten.

 

De Karperpagina redactie.

 

Share