Koi Herpes virus in Zoetermeer

Zoals velen misschien al weten was er op de Floriade plassen in Zoetermeer
dit voorjaar een massale vissterfte, het betrof ook alleen de karpers op deze wateren.
Als GHV waren zeer snel op de hoogte van deze sterfte door meldingen via onze website.
Echter de floriade plassen vallen niet onder onze wateren die wij beheren.
Wel hebben wij alle verantwoordelijke instanties direct geinformeerd over de vissterfte.
Hieronder het persbericht van Sportvisserijbelangen Nederland.

In de Floriadeplas in Zoetermeer worden de laatste maanden veel dode karpers aangetroffen. Inmiddels is vastgesteld dat het om het beruchte Koi Herpes Virus gaat. Dit is de eerste keer dat deze ziekte ook daadwerkelijk is vastgesteld in Nederland. Er zijn wel meer wateren geweest met karpersterftes waar aan dit virus werd gedacht. Maar in Zoetermeer is het dus ook daadwerkelijk vastgesteld.

Op dit moment overleggen het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, gemeente Zoetermeer en Sportvisserij Zuidwest Nederland/Sportvisserij Nederland over oplossingen.

Tot die tijd is het van het grootste belang dat er absoluut niet met vis gesleept gaat worden. Het uitzetten van vis is altijd voorbehouden aan de visrechthebbende maar in dit geval verspreid je hierdoor een zeer schadelijke ziekte. Ook is het erg belangrijk dat netten en onthaakmatten goed gedroogd worden. Het virus kan namelijk ook buiten de vis een bepaalde tijd overleven. Door natte netten in andere wateren te gebruiken of door een vis van een ander water op een natte onthaakmat te leggen wordt het virus, onbedoeld, overgebracht naar andere wateren. Om deze reden wordt het gebruik van bewaarzakken en leefnetten ook ten zeerste afgeraden.

Voor meer informatie zie de website van het Hoogheemraadschap

Hoewel wij niemand wat kunnen verplichten, vragen wij jullie om deze plassen te mijden om escalatie van dit probleem te voorkomen. Hier onder nog wat foto's die toen zijn genomen tijdens de eerste ruiming. Om een duidelijk beeld te vormen hoe ernstig dit is.

Ruiming dode karpers

Ruiming dode karpers

 

 Namens het Bestuur en de karpercommissie van de GHV,

Raymond Renirie

Share