Warning: getimagesize(http://dekarperpagina.nl/img/avonturen/marokko%20Afbeelding%20020.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/pagina/domains/dekarperpagina.nl/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 1191

Warning: getimagesize(http://dekarperpagina.nl/img/avonturen/%20marokko%20stefaan%201.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/pagina/domains/dekarperpagina.nl/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 1191

Warning: getimagesize(http://dekarperpagina.nl/img/avonturen/marokko%20Afbeelding%20052.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/pagina/domains/dekarperpagina.nl/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 1191

Warning: getimagesize(http://dekarperpagina.nl/img/avonturen/marokko%20Marc%202%20013.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/pagina/domains/dekarperpagina.nl/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 1191

Warning: getimagesize(http://dekarperpagina.nl/img/avonturen/marokko%20Marc%203%20010.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/pagina/domains/dekarperpagina.nl/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 1191

Marokko....op je gemak pionieren.........

 

Gemakkelijk pionieren? Bestaat dat? De woorden ‘gemak’ en ‘pionieren’ lijken tegenstrijdig. Sterker nog, het lijkt onmogelijk! Of toch niet……
We herkennen allemaal het enthousiaste gevoel als je voor het eerst op een nieuw (buitenlands) water begint te vissen. De uitdaging die voor je staat werkt verslavend. Het grote onbekende staat garant voor avontuur. Strijdplannen worden gemaakt en agenda’s vrijgemaakt. Pionierend kom je meer en meer te weten over het water. Je weegt informatie af en neemt beslissingen. Niets is meer bevredigend dan succesvol te zijn op een nieuw water!

En nu hebben we het bruggetje richting Marokko te pakken. Van vrijdag 17 november ’06 tot zaterdag 25 november ‘06 zijn ben ik samen met mijn vismaat Giel Steehouder het grote avontuur richting Marokko aangegaan.

In het kort is het boeken/organiseren van de trip als volgt gegaan. In het VBK-magazine lazen we een artikel over karpervissen in Marokko. Rob van Vlemmix Hengelsport in Tilburg is als één van de eerste in Marokko geweest en brengt ons in contact met Marc Vergauwen, de Marokko-specialist. We bellen Marc op, boeken de trip bij Vlemmix, regelen een ticket en stappen in het vliegtuig richting Casablanca! Dit alles binnen één week tijd!


Marc verzekert ons dat alle materialen ter plaatse aanwezig zijn. Het enig wat we mee moeten nemen zijn onze molens, swingers, delkims, tacklebox en kleding. Honderden, zoniet duizenden vragen spoken door mijn hoofd: wie haalt ons op van het vliegveld, hoe worden we herkent, hoe zit dat met vergunningen, moeten we extra proviand meenemen, hebben we een boot/dieptemeter/motor tot onze beschikking, is het noodzakelijk dat je Frans spreekt, komen we wel door de douane, is er voldoende voer aanwezig, etc? Marc is erg duidelijk. Hij zorgt voor de materialen, het eten & drinken en een stuk gemak en wij hoeven ons alleen bezig te houden met daadwerkelijke vistechnische zaken. We komen tenslotte om te VISSEN!

Materiaal....
 

 

Materialen

Het is ongelofelijk, maar tot je beschikking staat:
- drie 3-3,5 lbs stokken (per persoon);
- een eigen tent met stretcher (per persoon);
- schepnet, onthakingsmat en weegzak (per persoon);
-  tafeltje en stoeltjes (per koppel);
- ongelimiteerd voer (mais);
- 2.30 meter rubberboot, incl. elektromotor, dieptemeter en accu (per koppel);
- Eetgerei (bord, mok, bestek, handdoekje);
- Banksticks en/of rodpod;
- Gasbrander plus onderstel (groot en klein).

Ongetwijfeld vergeet ik nu wat, maar geen paniek, het is gewoon aanwezig. Alle materialen zijn van goede kwaliteit en zwaar genoeg om onze Marokkaanse vriend karper te belagen.

Gemak....

Op het vliegveld worden we opgehaald door een medewerker van Marc. Hij spreekt goed engels en samen met de chauffeur beginnen we aan de 3,5 uur durende rit richting het meer. Bij aankomst staat Marc al te wachten in het basiskamp en we worden onthaald met een overheerlijk diner! We bekijken de laatste DVD van Marc op de laptop en spreken af om morgenochtend na het ontbijt het meer op te gaan om een stek te zoeken. Na het eten rollen we in de bivvy’s, die reeds opgezet zijn, waarin zelfs de bedchair waterpas is gezet. Vervelend hoor, vissen in Marokko…..


Hup de boot in, motor starten, dieptemeter aan en gaan met die banaan. Op dit moment word ik gek! Nu pas zie ik de schoonheid van het meer en haar ligging in de bergen. Ik moet me concentreren om daadwerkelijk naar een stek te zoeken in plaats van gelukzalig om me heen te blijven kijken. Na honderden ‘Dat daar is mooi!’, ‘Kijk eens naar dat diepteverloop!’, ‘Daar kan je goed verspreid vissen!’, ‘Zie ze daar eens springen!’, besluiten we om op een eiland te gaan zitten zo’n 2,5 kilometer van het basiskamp verwijderd.

Marc vraagt via de walkietalkie zijn Marokkaanse collega’s om alvast de spullen te pakken en bij terugkomst in het basiskamp wordt de rubberboot vol met spullen achter Marc z’n boot geknoopt en worden we gedropt op het eiland. Bij aankomst bouwt Hussain, medewerker van Marc, het kamp op (tenten, bedchairs, etc) en Giel en ik varen de markers uit, dumpen 80 kg maïs, tuigen de hengels op en binnen 60 minuten is alles georganiseerd! Vervelend hoor, vissen in Marokko…..

We hebben een walkietalkie meegekregen en daarmee staan we in contact met het basiskamp en de andere vissers. Accu leeg? Gasbrander op? Extra maïs nodig? Extra materiaal nodig? Verkassen naar een andere stek? Geen probleem, even contact zoeken met het basiskamp en Hussain arriveert binnen 30 minuten en helpt je. Vervelend hoor, vissen in Marokko…..

Nog iets, ik heb geen probleem om in de buitenlucht mijn grote behoefte te doen, maar bij thuiskomst is een echte pot toch altijd wel een verademing. In Marokko krijg je je eigen draagbaar toilet mee. Heerlijk om in de ochtend kijkend over het immense meer jezelf ontspannen zittend te ontdoen van …… Ach, je snapt het. Vervelend hoor, vissen in Marokko…..

Tegen het einde van de vistrip helpt Houssein ons met het afbreken van het kamp en verzamelen we ons bij het basiskamp. We wisselen al onze ervaringen en avonturen uit en maken de planning voor het vertrek. In de ochtend staat de taxi al klaar, kop koffie, handen schudden, contactgegevens uitwisselen en richting vliegveld. Letterlijk voor het vliegveld worden we afgezet, inchecken en hup weer terug naar Brussel. Vervelend hoor, vissen in Marokko…..

Eten en drinken....

  

Elke avond word het diner gebracht. Ongelofelijk maar we krijgen de meest heerlijke Marokkaanse gerechten ter plekke voorgeschoteld. Stoofpot (tajine) met kip of rund, couscous, barbecue, vers gevangen baars, groeten, traditionele soep. Het is goed eten en je merkt dat dankzij het verse eten je fit en alert blijft, ondanks de korte nachten (pieeeeeep! daar gaat ie weer).
Elke avond worden verse broden meegenomen voor de dag erna. In de koelbox wordt standaard jam, kaas, en chocoladepasta bijgevuld. Vaak vragen we om wat eieren om in de ochtend een omeletje te maken. Wil je iets extra’s? Even de walkietalkie pakken en bij het volgende bezoek is het er voor je.Water uit de fles krijg je ongelimiteerd. Reken maar dat je dat nodig hebt. Wil je bier of fris? Even de walkietalkie pakken…

Zoals hierboven beschreven zorgen de materialen, het gemak en het eten en drinken voor een meer dan prettig verblijf in Marokko. Je hoeft je letterlijk nergens druk over te maken. Dit betekent dat je je voor de volle 100% kunt richten op het daadwerkelijke pionieren!

Pionieren....

Daar sta je dan aan de oevers van zo’n 3000 hectare groot meer. Waar ga je beginnen? De afwegingen die Giel en ik maakten waren de volgende. We wilden op een stek zitten waar er een grote diversiteit aan dieptes aanwezig was. Door wijdverspreid te voeren en een zo groot mogelijk oppervlak te bevissen wilden we achterhalen wat de beste dieptes en aanzwemroutes van de vissen waren. Het eiland bood ons deze mogelijkheid. We hebben gevist op dieptes oplopend van 20 meter tot 3 meter en op afstanden van 5 meter tot 100 meter. Op het eiland had nog nooit iemand gevist, ook Marc niet. Mocht het onverhoopt niet gaan lopen op deze stek dan hadden we altijd nog de mogelijkheid om te verkassen daar een regio waarvan het bekend was dat er in ieder geval vis zat.

Het duurde ongeveer 1,5 dag voordat er vis op de stek kwam. In totaal hebben we daar 47  runs gehad. Beresterke vissen, ook al is hij maar 16 pond, maar deze vis werd vervolgd door een 40 pond, 36 pond en 18 pond vis.
 

Mbt het voeren bleek dat een combinatie van verspreid en zeer geconcentreerd voeren het meest effectief was. Elke dag minimaal 20 kg verspreid blijven voeren en per haakaas zo geconcentreerd mogelijk bijvoeren (2-4 kg) werkte in ons geval het beste. Op één dag hebben we niet verspreid gevoerd, waardoor we de dag erna toch wat tegenvallende resultaten hadden. Idee hierachter is om de karpers op te laten houden in je zone en zodra ze actief azen ze gemakkelijk op je haakaas te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat de karpers aldaar voornamelijk visueel azen. Grofweg kan je stellen dat de productieve uren liggen vanaf 03:45uur tot 18:15uur. Dit betekent ook dat je ’s-avonds vroeg naar bed kan en enkele uren slaap kan pakken

In slechts 4,5 dag effectief vissen zijn we al ontzettend veel te weten te komen. Echter, er is nog zoveel meer te ontdekken. Dit is alleen effectief mogelijk als je je niet druk hoeft te maken over allerlei ‘randzaken’. Onze volgende  trip staat reeds gepland! Dit is zoals puur vissen bedoeld is en dat vind je in Marokko!
 

De Beloning !

Mocht U meer informatie willen over het vissen in Marokko dan wil ik U verwijzen naar de website www.moroccocarpfishing.com
Met dank aan het morocco team voor het insturen van hun artikel

Morocco team

Share